Eenzaam tijdens sociale onthouding? Zo los je dat op.

apr 15, 2020 | 0 Reacties

Sinds enkele weken geldt het samenscholingsverbod. Dit betekent dat je nog wel naar buiten mag om je boodschappen te doen, te sporten of even een frisse neus te halen. Met vrienden afspreken of met z’n allen bij iemand thuis een filmavond houden zit er daarentegen niet meer in. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter afstand houdt krijgt een fikse boete en daarnaast mag je thuis ook niet meer dan drie gasten uitnodigen. Maar hoe blijf je dan sociaal?

Mensen zijn sociale wezens. Wij hebben liefde, vriendschap en genegenheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Volgens de motivatietheorie van Maslow en de daarbij horende behoeftepiramide staat sociaal contact zelfs op de derde plek van onze vijf basisbehoeften. Sociaal contact is dus de eerste behoefte die wij hebben na fysiologische behoeften zoals zuurstof en voedsel en veiligheidsbehoeften zoals onderdak en gezondheid. Het is dus helemaal niet gek als je je in deze tijd eenzaam begint te voelen en je studie en/of werk niet zo goed gaat als je gewend bent.

Spreek af op afstand

Hoewel het de bedoeling is dat wij zoveel mogelijk thuisblijven is het voor ons gelukkig nog wel mogelijk om op een afstand af te spreken. Plan een picknick met je beste vriend of vriendin en ga samen in het park wat eten. Je kan ook met een vriend of vriendin bij een van jullie thuis gamen of een drankje doen. Geef nog geen knuffels en ga geen glazen of bestek met elkaar delen. Maar op deze manier kan je toch even in het echt met elkaar zijn.

Dit vergt wel wat verantwoordelijkheidsgevoel: doe dit niet als je verkouden bent of hoest. Het is de bedoeling dat je dat ten allen tijden thuisblijft. Schat zelf in of het verstandig is om in het park te zitten. Zit half Almere al in het park? Kies dan een ander plekje uit: je voor- of achtertuin of balkon is ook prima.

Lees hier tien dingen die je kan doen als je je verveelt in quarantaine!

Plan regelmatig (video)belletjes in met je vrienden en familie

Gelukkig leven wij in een tijd waarop wij elkaar ten allen tijden kunnen zien en spreken via onze smartphones. Maak gebruik van FaceTime, videobellen via WhatsApp, HouseParty en gewoon bellen. Zo kan je op een veilige manier toch met je vrienden en familie praten en ‘afspreken’. Hou een borrel met al je vrienden via HouseParty, ontbijt met je ouders via FaceTime of vertel over je dag aan je opa of oma door ze in de avond te bellen. Dankzij de huidige technologie zijn de mogelijkheden oneindig!

Doe mee aan de E-chillings van JAMES

Ook JAMES doet er alles aan om de verbinding tussen jongeren zo goed mogelijk te houden. Zo organiseert JAMES in samenwerking met [PARTNERS] elke week verschillende E-sessies via Zoom. Elke E-sessie heeft een eigen thema zodat je kan connecten met jongeren die dezelfde interesses hebben als jij! Op maandag gaat het bijvoorbeeld over tekenen, op dinsdag over gamen en op donderdag over veiligheid. Klik hier voor de volledige planning.

Op woensdag kan je zelfs afspreken met extraverts en elkaar tips geven over wat zij doen tegen de verveling en eenzaamheid! Het enige dat je hoeft te doen is te kijken welk onderwerp je leuk vind via deze link.

Vergeet niet dat dit tijdelijk is

En als laatst is het belangrijk dat je niet vergeet dat dit tijdelijk is. Natuurlijk weten we nog niet precies hoe lang het wel gaat duren, maar er komt zeker een einde aan. Weet waar je het voor doet, voor wie je het doet en dat er betere tijden aankomen – hopelijk maakt dat deze tijd wat draaglijker.

Als je het allemaal echt niet meer trekt weet dan dat je mij altijd een bericht kan sturen via Instagram. Schaam je nooit om hulp te vragen, iedereen heeft op zijn tijd een beetje hulp nodig!

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen