Last van een herfstdip? Dit helpt!

sep 3, 2020 | 0 Reacties

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de herfstdip.

Seizoensgebonden depressie, dat is eigenlijk wat een herfst- of winterdip officieel wordt genoemd. Seizoensgebonden depressie betekent dat je aan bepaalde symptomen moet voldoen voordat je daadwerkelijk mag zeggen dat je hier last van hebt. Maar ook als je niet aan de symptomen voldoet, is het belangrijk om een echte herfstdip te voorkomen, en dat doe je zo:

  • Accepteer dat er iets aan de hand is

Het begint allemaal met het accepteren van je gevoelens. Geef toe dat je je niet lekker in je velt voelt, alleen dan kan je er iets aan doen. Onderzoek je gevoelens door jezelf regelmatig te vragen wat je voelt en waarom. Hiervoor kan je ook een dagboek bijhouden, tegenwoordig kan dit makkelijk op je telefoon met apps zoals Moodnotes. Op die manier kan je er direct op inspelen als je merkt dat je stemming achteruitgaat.

  • Deel je gevoelens met anderen

Zodra je je emoties hebt geaccepteerd, kan je ze met anderen delen. Het is sowieso geen slecht idee om de mensen in je omgeving te laten weten dat je je niet zo fijn voelt, dan kunnen zij er rekening mee houden. Naast dat mensen er rekening mee kunnen houden, kan het ook enorm opluchten. En opluchting kan er weer voor zorgen dat je je wat beter voelt. Soms is het ook lastig om situaties en gevoelens te relativeren. Met behulp van familie en vrienden kan je dit makkelijker voor jezelf maken en daardoor kan je je ook beter gaan voelen.

  • Zorg dat je voldoende slaapt

Somberheid zorgt ervoor dat je sneller moe wordt, minder energie hebt en dus meer moet slapen. Hierom is het erg belangrijk om op tijd naar bed te gaan en voldoende te slapen. De dagen worden korter, de ochtenden en avonden zijn donkerder en de wind wordt frisser. Dit zijn allemaal factoren die maken dat je meer behoefte hebt aan een goede nachtrust. Maar, dit betekent natuurlijk niet dat je dagenlang in je bed moet blijven. Zorg voor een goed dag- en nachtritme, en hoe verleidelijk het ook is, kom in de ochtenden toch lekker je bed uit en begin de dag goed!

  • Blijf in beweging

Het is misschien wat minder aantrekkelijk om een rondje te rennen in de motregen, maar probeer toch een manier te vinden om ook in de herfst in beweging te blijven. Bewegen heeft namelijk een antidepressief effect! Onthoud wel, bewegen is geen wondermiddel, maar het kan zeker helpen. Blijf dus vooral de sportschool bezoeken deze herfst.

Bovenstaande tips kunnen helpen om een herfstdip te voorkomen of verminderen, maar geen van ze is een wondermiddel. De ene tip kan voor de één wel werken en voor de ander niet. Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts of bel de zelfmoordpreventielijn op 0900 0113 / www.113.nl

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Vijf tips voor online studeren in 2020/2021

Vijf tips voor online studeren in 2020/2021

Wat is de wereld in korte tijd enorm veranderd. Met mondkapjes op in het openbaar vervoer, voor velen een zomer in eigen land en met een beperkt aantal vrienden naar de bar kunnen. Voor veel studenten is het een moeilijk einde van het schooljaar geweest: de scholen...

0 reacties

Een reactie versturen