Vijf tips voor online studeren in 2020/2021

aug 5, 2020 | 0 Reacties

Wat is de wereld in korte tijd enorm veranderd. Met mondkapjes op in het openbaar vervoer, voor velen een zomer in eigen land en met een beperkt aantal vrienden naar de bar kunnen. Voor veel studenten is het een moeilijk einde van het schooljaar geweest: de scholen waren plots dicht, de docenten probeerden wanhopig hun lessen aan te passen en tentamens waren voornamelijk online. Het aankomende schooljaar zal helaas voor velen niet heel anders zijn. Met deze tips kom je ongeschonden het schooljaar door:

  • Creëer een plekje speciaal om te studeren

Om productief en effectief te kunnen studeren, is het belangrijk om een speciaal plekje hiervoor te maken. Probeer dit dus, als het mogelijk is, niet aan de keukentafel te doen. En al helemaal niet vanuit bed! Door echt achter een bureau te gaan zitten geef je je hersenen een signaal dat je aan het werk gaat. Als je vanuit je bed gaat werken dan blijven je hersenen als het ware in relax-modus, waardoor het lastig is om serieus aan de slag te gaan. Aan de keukentafel is op zich niet verkeerd, het nadeel is dat je daar mogelijk veel afleiding hebt van familie of spulletjes op tafel. Zorg dus voor een opgeruimde en (als het kan) aparte werkplek.

  • Gebruik een agenda en een to-do-list

Omdat je nu niet meer naar een locatie toe moet voor je lessen, is het lastig om het overzicht te bewaren. Je vergeet misschien sneller wanneer je welke les hebt en wat je voor welke les moet voorbereiden. Dat is helemaal niet gek! Om het jezelf makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat je ontspannen de weken door komt, is het verstandig om een agenda en een to-do-list bij te houden. Zo voorkom je chaos in je hoofd en kun je je concentreren op wat echt belangrijk is; de les!

  • Zorg voor routine

Hoe lastig het misschien ook is om je bed uit te komen als je vanuit huis studeert, doe het toch! Blijf iedere doordeweekse dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Zo zorg je ervoor dat je de routine van naar school gaan niet verliest en is het makkelijker om echt aan de slag te gaan. Dit betekent dat je ook elke weekdag op tijd naar bed moet blijven gaan. Voldoende slaap helpt je gemotiveerd en gefocust blijven tijdens je studie-uren.

  • Werk samen met klasgenoten

Dat je nu niet meer samen in de klas zit, betekent niet dat je niet met je klasgenoten kan samenwerken. Werk samen via Skype, WhatsApp of Zoom. Het is niet alleen fijn om samen te werken en te kunnen overleggen, maar het is ook goed om sociaal contact te blijven houden. Op deze manier kunnen jullie elkaar helpen met de lesstof en elkaar gemotiveerd houden.

  • Vraag om hulp als het niet lukt

Het is echt geen schande als je op dit moment wat meer moeite hebt met school. Het is voor iedereen wennen en zowel studenten als docenten hebben plots moeten schakelen van methodes. Thuis studeren klinkt misschien heel chill, maar het is echt wel lastiger dan het lijkt. Schaam je dus niet om hulp te vragen aan vrienden, klasgenoten en/of docenten!

Het is een lastige tijd en studeren gaat op dit moment wat moeizamer, maar blijf vertrouwen in jezelf hebben! Jij kan dit, dat weet ik zeker.

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen