Wanneer krijg je precies een coronaboete?

apr 22, 2020 | 0 Reacties

In deze nare en verwarrende tijd is het belangrijk dat je je houdt aan de corona-maatregelen. Om ervoor te zorgen dat wij deze maatregelen niet voor een korreltje zout nemen worden er flinke boetes gegeven als je de regels overtreedt. Vorige week werden er al 1400 corona gerelateerde boetes uitgedeeld. Maar, wanneer krijg je nou precies een coronaboete en wat zijn de gevolgen?

De volledige versie van dit artikel kan je lezen op vice.com

Kan je van de politie eisen dat ze je eerst waarschuwen voordat je een boete krijgt?

Nee, dit kan niet. Als je verzet aantekent tegen de strafbeschikking kan je wel aangeven dat je geen waarschuwing hebt gekregen voordat de boete werd opgelegd. Of je daarmee succes hebt bij de officier van justitie of de politierechter is niet te garanderen.

Krijg ik ook een boete als ik met mijn vrienden afspreek op een openbare plek, maar iedereen voldoende afstand houdt en op die manier iedereen zijn eigen groepje vormt?

Ja, alle gecoördineerde afspraken zijn verboden, dat betekent dat je niet mag afspreken om samen te komen. Hier kan je dus ook een boete voor krijgen.

Hoe zit het precies als je met huisgenoten woont? Mag je met hen wel buiten chillen?

Als je geen huishouden vormt met elkaar, dus als je geen gezin bent of met je vrienden/vriendinnen onder één dak woont, dan moet je anderhalve meter afstand houden. Als je met tien mensen in een woonunit woont waar je bijvoorbeeld wel een keuken deelt, dan ziet de politie dit niet als een huishouden. Je mag in dat geval dus niet met zijn tienen buiten zitten. De regelgeving is op dit punt niet helemaal duidelijk, er is ruimte voor interpretatie en daarmee ook ruimte om de boete aan te vechten.

Kan je ook beboet worden als je thuis afspreekt met mensen?

Ja. De regelgeving is op dit punt niet helemaal duidelijk, maar de regering heeft duidelijk gezegd dat er maar drie mensen op bezoek mogen komen bij jou thuis. En ook daar moet elk anderhalve meter afstand houden.

Lees hier wat je kan doen tegen eenzaamheid tijdens sociale onthouding!

Krijg je een strafblad als je een boete krijgt?

Ja, als je ouder bent dan achttien jaar dan komt de boete als een aantekening op je strafblad te staan. Dit kan in de toekomst gevolgen hebben voor je VOG.

Kan je uitstel van betaling vragen als je je boete niet kan betalen, bijvoorbeeld omdat je door het virus nu zonder werk zit?

Nee. Als je boete erg hoog is kan je wel een betalingsregeling aanvragen, maar dit is geen recht.

De corona-maatregelen zijn geen geintje. Hou je dus aan de maatregelen, dan voorkom je niet alleen ziekte, maar ook een heleboel juridische problemen.

Wil je ook weten of een agent bewijs moet hebben dat jij een maatregel hebt geschonden, hoe het zit met per ongeluk tegen mensen opbotsten en of je in tijden van corona nog mag demonstreren? Lees dan het volledige artikel op vice.com

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen