Wie zwijgt, stemt toe – kom op voor je rechten

jun 6, 2020 | 0 Reacties

Opkomen voor jezelf of een ander kan lastig zijn, maar dat betekent niet dat je het niet moet doen. Daar waar onrecht is, moet verandering komen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je voor jouw eigen rechten en die van anderen kan opkomen. Hoewel stil blijven soms makkelijker is, is dit niet de juiste weg, want wie zwijgt, stemt toe.

Weet waar je over spreekt

Luister naar de maatschappij: als er massaal wordt geprotesteerd tegen racisme of voor LGBT-rechten en jij begrijpt niet waarom – koop een boek, kijk een documentaire, ga in gesprek of zoek het op. Dat jij het niet begrijpt staat niet gelijk aan dat het onnodig is.

Voelt het alsof jouw rechten geschonden worden? Lees jezelf ook dan in. Zoek informatie op over dat waarin jij voelt dat jouw rechten geschonden worden. Ken je rechten en weet wat je kan doen als deze niet gerespecteerd worden.

Iedereen heeft dezelfde rechten

Alleen niet iedereen krijgt ze. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, om je ogen te openen en het te zien als jouw rechten, of die van een ander, worden bedreigd. Alles begint met bewust zijn. Dat jij ergens persoonlijk geen last van hebt betekent niet dat het niet bestaat. Erken de moeilijkheden en gevoelens van anderen.

Bagatelliseer de situatie niet. Niet alles is ‘een grapje’, ‘niet zo bedoeld’ of ‘gewoon een opmerking’. Als jij door dat grapje of die opmerking bent gekwetst dan heb jij alle recht om daar iets over te zeggen. Sta op en vertel het ze. Lees jezelf in over microagression als je onzeker bent over je gevoelens. Je zal ontdekken dat het vaker voorkomt dan je denkt en vooral dat jij niet de enige bent.

Samen sta je sterk

Praat met je omgeving. Nogmaals: jij bent niet de enige. Soms is het zelfs dichterbij dan je denkt, dus praat over je gevoelens met je vrienden, familie, collega’s en/of klasgenoten. Vertel over jouw ervaringen en laat hen vertellen over hun ervaringen. Je weet niet wat er speelt als je er nooit van hoort, dus spreek én luister. Je kan enorm veel van elkaar leren en wie weet kunnen jullie bij de volgende demonstratie/petitie/ervaring samen opkomen voor elkaars rechten!

Ja, het is oncomfortabel om op te komen voor iets waarvan je weet dat een heleboel mensen (die misschien zelfs heel dicht bij je staan) het niet met je eens zijn. Maar dat neemt niet weg dat jij rechten hebt die gerespecteerd moeten worden, zoals dat van alle andere mensen op de wereld. Hoe je het ook doet: door te spreken in je eigen omgeving, door een petitie te tekenen of door mee te lopen tijdens een demonstratie, je doet het altijd goed als je iets doet.

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen