fbpx

Wie zwijgt, stemt toe – kom op voor je rechten

jun 6, 2020 | 0 Reacties

Opkomen voor jezelf of een ander kan lastig zijn, maar dat betekent niet dat je het niet moet doen. Daar waar onrecht is, moet verandering komen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je voor jouw eigen rechten en die van anderen kan opkomen. Hoewel stil blijven soms makkelijker is, is dit niet de juiste weg, want wie zwijgt, stemt toe.

Weet waar je over spreekt

Luister naar de maatschappij: als er massaal wordt geprotesteerd tegen racisme of voor LGBT-rechten en jij begrijpt niet waarom – koop een boek, kijk een documentaire, ga in gesprek of zoek het op. Dat jij het niet begrijpt staat niet gelijk aan dat het onnodig is.

Voelt het alsof jouw rechten geschonden worden? Lees jezelf ook dan in. Zoek informatie op over dat waarin jij voelt dat jouw rechten geschonden worden. Ken je rechten en weet wat je kan doen als deze niet gerespecteerd worden.

Iedereen heeft dezelfde rechten

Alleen niet iedereen krijgt ze. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, om je ogen te openen en het te zien als jouw rechten, of die van een ander, worden bedreigd. Alles begint met bewust zijn. Dat jij ergens persoonlijk geen last van hebt betekent niet dat het niet bestaat. Erken de moeilijkheden en gevoelens van anderen.

Bagatelliseer de situatie niet. Niet alles is ‘een grapje’, ‘niet zo bedoeld’ of ‘gewoon een opmerking’. Als jij door dat grapje of die opmerking bent gekwetst dan heb jij alle recht om daar iets over te zeggen. Sta op en vertel het ze. Lees jezelf in over microagression als je onzeker bent over je gevoelens. Je zal ontdekken dat het vaker voorkomt dan je denkt en vooral dat jij niet de enige bent.

Samen sta je sterk

Praat met je omgeving. Nogmaals: jij bent niet de enige. Soms is het zelfs dichterbij dan je denkt, dus praat over je gevoelens met je vrienden, familie, collega’s en/of klasgenoten. Vertel over jouw ervaringen en laat hen vertellen over hun ervaringen. Je weet niet wat er speelt als je er nooit van hoort, dus spreek én luister. Je kan enorm veel van elkaar leren en wie weet kunnen jullie bij de volgende demonstratie/petitie/ervaring samen opkomen voor elkaars rechten!

Ja, het is oncomfortabel om op te komen voor iets waarvan je weet dat een heleboel mensen (die misschien zelfs heel dicht bij je staan) het niet met je eens zijn. Maar dat neemt niet weg dat jij rechten hebt die gerespecteerd moeten worden, zoals dat van alle andere mensen op de wereld. Hoe je het ook doet: door te spreken in je eigen omgeving, door een petitie te tekenen of door mee te lopen tijdens een demonstratie, je doet het altijd goed als je iets doet.

Ook interessant:

Zo kom je heerlijk de zomervakantie door!

Zo kom je heerlijk de zomervakantie door!

Corona heeft de afgelopen maanden een boel voor ons veranderd. Eén van die dingen is hoe wij dit jaar de zomervakantie doorkomen. Een groot deel van de jongeren spendeert deze zonnige weken van vrijheid op festivals, terrassen en als het kan met een paar weken...

De mooiste mondkapjes op een rij

De mooiste mondkapjes op een rij

Per 1 juni 2020 is het verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Jongeren maken over het algemeen veel gebruik van het ov, maar het verplicht moeten dragen van een mondkapje maakt het niet erg aantrekkelijk. Gelukkig...

Spaartips die iedere jongere moet kennen

Spaartips die iedere jongere moet kennen

Of het nou voor een jongerenvakantie naar Ibiza is, een gloednieuwe auto voor als je je rijbewijs hebt gehaald of om eindelijk op jezelf te kunnen gaan wonen; een cruciaal onderdeel voor het ondernemen van die nooit-te-vergeten momenten is sparen. Het is niet altijd...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.