Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes, terrasjes en vrienden worden. Helaas moeten we deze tijd nog even uitzitten, maar hoe maak je in deze tijd nog vrienden, als je niet eens meer een drankje mag doen?
Laten we beginnen met wat vrienden eigenlijk precies zijn. Iemand kan je pas een vriend noemen als jullie relatief veel tijd met elkaar doorbrengen, je steunt elkaar in moeilijke tijden, vertrouwt elkaar en je kan compleet jezelf zijn bij elkaar. Echte vriendschap houdt dus meer in dan elkaar volgen op Instagram, ‘vrienden’ zijn op Facebook of iemand die je een paar keer per jaar ziet. Deze mensen noem je een kennis, iemand die je kent of wel eens mee bent, maar waar je niet de diepgang mee hebt die je met je echte vrienden wel hebt.
Maar hoe kan je in deze tijd een vriendschap opbouwen, terwijl je elkaar amper kan zien en er weinig leuks overblijft om met elkaar te doen en delen? Zeker in deze crisis mogen we onszelf zeer gelukkig prijzen, dat wij in een digitaal tijdperk leven. Dit zorgt ervoor dat, ondanks dat wij elkaar niet meer zo veel in het echt kunnen zien, we erg veel manieren hebben om toch tijd met elkaar door te brengen.
Online is dan ook de manier waarop we in deze tijd vriendschappen kunnen opbouwen en onderhouden. Dat je je vrienden niet meer kan zien op school, betekent niet dat je ze helemaal niet meer kan spreken. Via FaceTime, Skype of Zoom kan je nog altijd samen huiswerk maken, de lessen bespreken en gezellig kletsen. Spreek elkaar via WhatsApp zoals jullie elkaar normaal in de tussenuren zouden spreken. Het is een moeilijke tijd om op school te zitten en het wordt ons studenten erg lastig gemaakt, praat erover met je klasgenoten. Ze zeggen ook wel: misery loves company, ook door met elkaar over moeilijkheden te praten kan je een band opbouwen.
Ik heb het nu gehad over klasgenoten, maar dit geldt natuurlijk ook voor (oud-)collega’s en de vrienden die je buiten school om hebt. Ook met hen kun je makkelijk het contact onderhouden door elkaar af en toe te FaceTimen of met z’n allen een Netflixparty te houden. Je hoeft elkaar niet fysiek te zien om een leuke tijd met elkaar te hebben of met elkaar te praten. Plan bijvoorbeeld elke week een borrel via Zoom en houdt elkaar op die manier up-to-date over jullie leven.
Dit was hou je vriendschap onderhoudt tijdens corona, maar hoe maak je nou nieuwe vriendschappen? Veel organisaties zijn zich bewust van de eenzaamheid onder jongeren die corona met zich meebrengt. Zij organiseren bijvoorbeeld online meetings en online feestjes. Op Facebook kan je online evenementen vinden en heb je een heleboel groepen waar je lid van kan worden, sommigen gericht op het maken van vrienden en anderen op een bepaald interessegebied. Profileer jezelf op social media door lid te worden van zulke groepen en actief mee te doen, schrijf je in voor online evenementen, of nog leuker: organiseer zelf een online evenement en nodig al je Facebook ‘vrienden’ uit. Wie weet ontstaat daar een echte vriendschap uit!
Het is allemaal een beetje onwennig, maar we moeten in deze tijd roeien met de riemen die we hebben. Ik ken genoeg mensen die online een vriendschap hebben opgebouwd. Er komt een einde aan corona en dan kunnen we weer vriendschappen in het echte leven opbouwen, maar voor nu is digitaal de beste manier.
0 reacties