Zo balanceer je studie en werk!

mrt 18, 2020 | 0 Reacties

Veel scholieren en studenten kiezen ervoor om naast hun studie te werken. Zelf doe ik dat ook. Ik werk naast mijn studie 12 uur per week als redactie assistent, ik heb een eigen onderneming en een blog. Hoe ik de balans vind om te studeren, werken en een sociaal leven te hebben? Met deze vijf tips kan jij het ook!

Kies een baan die je leuk vindt

Het begint allemaal bij het vinden van de juiste bijbaan. Als je je werk niet leuk vindt dan gaat het al snel tegenstaan. Het vreet je energie, waardoor je weer minder energie hebt voor de dingen waar je wel van geniet (en voor je studie)! Als het geen hoge nood is om een bijbaan te hebben, wacht dan tot je iets vindt waar je jezelf gedurende je studie met plezier ziet werken. Als de nood wel hoog is, kies dan voor een tijdelijke bijbaan en blijf ondertussen actief zoeken naar iets dat beter bij je past.

Wees transparant

Praat met je leidinggevende over je studie. Als je het een periode drukker hebt omdat je examens of tentamens hebt, bespreek dit dan. Voorkom onnodige stress en een burn-out door transparant te zijn over het rooster van je studie. In mijn ogen komt school altijd op de eerste plaats. Dus durf ‘nee’ te zeggen als het je allemaal even te veel wordt.

Is je leidinggevende niet zo flexibel? Dan is het tijd om goed na te denken over of dit wel het juiste baantje voor naast je studie is. Het is geen schande om even te stoppen met werken en/of iets anders te zoeken. Vergeet niet dat een bijbaan tijdelijk is en je diploma voor altijd.

Het is belangrijk om voldoende geld te sparen zodat je een buffer hebt als het allemaal wat minder goed gaat. Zeker als je een nul-uren contract hebt. Op die manier kan je ook stressvrij (tijdelijk) stoppen en/of van baan wisselen.

Maak een planning

Het hebben van een goede planning wordt zó onderschat. Zonder mijn Google Agenda en to do-lijstjes zou ik het niet volhouden. Mensen overschatten vaak hoeveel zij kunnen onthouden. Bespaar jezelf de stress en schrijf het gewoon op. De mogelijkheden zijn oneindig. Je kan een planner, agenda of journal kopen en alles daarin bijhouden, maar als je het liever allemaal op je computer of telefoon hebt dan zijn er ook genoeg apps en extensies voor.

Zorg dat je genoeg rust krijgt

Als je naast je studie ook werkt is het soms verleidelijk om de keren dat je vrij bent te spenderen met je vrienden. Vergeet alleen niet dat het ook belangrijk is om je rust te pakken en op te laden voor de volgende werk- en/of schooldag. Stel je prioriteiten, ga op tijd naar bed als het nodig is en laat je niet elke keer overhalen door je vrienden om het later te maken.

Geniet van je vakantie als je dat hebt. Ik snap dat het bijna onweerstaanbaar is om in de vakantie extra te werken voor wat meer geld. Maar ook dan is het de ideale tijd om op te laden en wat tijd voor jezelf te nemen. Werken is niet alles. Als je niet voor jezelf zorgt dan kan je voor je het weet helemaal niet meer werken of naar school.

Naast slapen zijn er nog veel andere manieren om uit te rusten en voor jezelf te zorgen. Zelf probeer ik elke week te ontspannen door boeken te lezen, in een journal te schrijven, yogalessen te volgen en door regelmatig te mediteren.

Reflecteer

Last but not least: reflecteer op de afgelopen periode. Ga bij jezelf na hoe je je voelt, of je het allemaal nog aan kan en wat je misschien (extra) nodig hebt de aankomende periode. Check regelmatig bij jezelf of dit nog is wat je wilt en hoe je het wilt en handel daarnaar. Wordt het je allemaal een beetje te veel? Voorkom dat het erger wordt en geef het nu al aan bij je leidinggevende, of maak op andere plekken veranderingen zodat je meer tijd hebt om bij te komen. Door te reflecteren ben je erbij voordat het mis gaat.

Ik wens je heel veel succes met je studie, je bijbaan en alles wat je er nog omheen wilt en gaat doen! Met deze tips moet het een succes worden. Ik geloof in je.

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen