10 jaren plan vanuit Almeerse jongeren

Almere is een groeiende stad. Een jonge stad, een stad die zich altijd blijft ontwikkelen. Maar ook een stad die oplossingen bedenkt voor problemen. En bij sommige ontwikkelingen over een doelgroep praten in plaats van met. En als het gaat om jongeren, wordt er nog wel eens vergeten om hen te vragen wat zij eigelijk willen. Jongeren hebben allemaal een eigen niveau van participatie. De een wilt gewoon even kwijt wat hij of zij vind en heeft er vrede mee dat een ander daarmee aan de slag gaat. Andere jongeren willen graag verder meepraten over hun eigen toekomst, willen betrokken zijn bij keuzes die gemaakt moeten worden. En er zijn ook jongeren, o.a. wij van JAMES, die zich nog meer bemoeien met de toekomst van de Almeerse jongeren.

Onderzoek

Vanuit JAMES hebben wij de gemeente uitgedaagd om het anders te doen. Wij hebben gezegd dat wij willen onderzoeken wat de jongeren écht willen. Waar andere organisaties alleen de zichtbare jongeren te spreken krijgen, praten wij ook met die jongeren die onder de radar vliegen. En vergeet de jongeren niet die een opleiding volgen voor een goede toekomst, maar het niet zo breed hebben en daardoor ook nog eens meer dan 2 bijbanen hebben. En door die drukte eigelijk nooit de tijd hebben om zelf naar mensen toe te stappen om te vertellen wat zij vinden.

Gesprekken

Wij kennen echt niet alle jongeren in Almere, maar wij kennen genoeg hotspots, maar ook voor de meesten de onbekende plekken waar jongeren te vinden zijn. Hierdoor kunnen wij beter een goed beeld krijgen van wat de jongeren willen. Vanuit wat al die jongeren vinden, gaan we met een aantal jongeren in gesprek. In zo een gesprek kunnen we dieper ingaan op opmerkingen als ‘er moeten meer jongerenwoningen komen’. Zoals wat voor woningen? Woningen waar je met je vriendengroep kunt wonen, woningen voor 1 persoon of 2 personen, een share-woning voor klasgenoten of misschien wel tiny-houses?

Wat wij belangrijk vinden, is dat we kijken naar ieders mogelijkheid in participatie. Laten we stoppen met anderen de opdracht geven om voor ons te denken en laten we eens de doelgroep’s wensen combineren met de ervaringsdeskundigen. Laten we eens meer luisteren om te begrijpen en stoppen met luisteren om te reageren.

Adviezen

Vanuit het onderzoek en de gesprekken, komen uiteindelijk conclusies. En die zijn belangrijk voor de toekomst van de jongeren. Want vanuit de conclusie kunnen we aan de slag met wat zij willen, kijkend naar wat mogelijk is en wat mogelijk moet worden. Vanuit ons onderzoek zullen wij dan ook de gemeente adviseren over wat er de komende 10 jaar zou moeten gebeuren en hoe dat gerealiseerd zou kunnen worden. Welke onderwerpen moeten we eigelijk komend jaar al aanpakken en welke onderwerpen zijn belangrijk voor jongeren over 5 en over 10 jaar? Door de inwoners die de toekomst zijn van de stad te verbinden aan de toekomst van de stad, kunnen we een stad bouwen die voor iedereen is. We kunnen een stad bouwen die toekomstbestendig is.

Andere projecten