Spaartips die iedere jongere moet kennen

apr 29, 2020 | 0 Reacties

Of het nou voor een jongerenvakantie naar Ibiza is, een gloednieuwe auto voor als je je rijbewijs hebt gehaald of om eindelijk op jezelf te kunnen gaan wonen; een cruciaal onderdeel voor het ondernemen van die nooit-te-vergeten momenten is sparen. Het is niet altijd even makkelijk, maar met deze tips gaat het zeker lukken!

1. Open een spaarrekening

Het begint allemaal met een spaarrekening. Ik ken mensen die sparen op hun persoonlijke rekening. Zelf denk ik dat je dan al snel het overzicht verliest en niet meer precies weet welk deel om te sparen is en welk deel om uit te geven. Daarom adviseer ik om zeker een aparte spaarrekening te openen. Bij veel jongerenrekeningen kan je deze gratis afsluiten. Daarnaast kan je als je een jongerenrekening hebt bij de meeste banken ook een ‘spaardoel’ instellen. Met een spaardoel weet je precies hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel je nog nodig hebt, dit is super motiverend!

2. Koop een spaarpot

Ik vind het zelf veel makkelijker om contant geld te sparen. De verleiding om geld uit een spaarpot te halen is namelijk veel kleiner dan even een bedrag van je spaarrekening naar je normale rekening overmaken. Betrap jij jezelf er dus elke keer op dat je wel geld op je spaarrekening zet, maar het er ook elke keer weer afhaalt? Dan is een spaarpot misschien een betere optie voor jou.

3. Maak een spaarplan

Met een spaarplan is het veel makkelijker om elke maand een bedrag opzij te zetten. Eerst moet je je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, vervolgens kan je uitrekenen hoeveel je van het geld dat je overhoudt kan sparen. Met een goed spaarplan weet je precies hoeveel je per maand kan sparen en daarmee ook hoeveel maanden het duurt tot je genoeg geld hebt voor die toffe vakantie!

4. Spaar automatisch

Als je elke maand een vast bedrag op je spaarrekening wilt zetten, dan kan je er ook voor kiezen om het te automatiseren. Dit kan makkelijk via online bankieren. Op die manier wordt er zodra je salaris of stufi binnen is een vast bedrag naar je spaarrekening overgemaakt. Je hoeft niet eens meer over sparen na te denken, laat de bank gewoon het werk doen!

5. Spaar het geld dat je aan het eind van de maand over hebt

Soms heb je aan het eind van de maand nog een paar euro of een tientje over, zet dit meteen op je spaarrekening. Het lijkt misschien weinig maar elke euro is er eentje. Als je elke maand een tientje overhoudt en op je spaarrekening zet is dat toch 120 euro per jaar! Tel uit je winst.

6. Spaar onverwachte inkomsten

Krijg je geld terug van de belasting? Is je salaris hoger uitgevallen dan verwacht? Of krijg je twintig euro van je oma in je hand gedrukt? Zet dat geld dan direct op je spaarrekening. Je had het geld niet verwacht dus als je het op je spaarrekening zet dan mis je het ook niet. Mocht het nou een flink bedrag zijn, dan mag je jezelf best op iets kleins trakteren – het moet natuurlijk wel leuk blijven. Zulke onverwachte inkomsten zorgen ervoor dat je nog sneller je spaardoel kan halen en dat is het aan het eind van de rit zeker waard.

Ook interessant:

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Hoe maak je vrienden tijdens corona?

Al ruim een halfjaar staat het sociale leven van jongeren op z’n kop door de coronacrisis. Vele verloren hun (bij)baan, anderen zijn niet meer welkom op school, in de kroeg mag je amper van je stoel af en de clubs sloten hun deuren. Het moest een zomer vol feestjes,...

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De beste (gratis) apps voor meditatie, spiritualiteit en mindfulness

De meeste van ons spenderen vrij veel tijd op onze telefoon. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Natuurlijk probeer ik er dan wel het beste van te maken! En dat doe ik door apps te downloaden die mij helpen een spiritueel en mindful leven te leiden. Deze zet ik vandaag...

Last van een herfstdip? Dit helpt!

Last van een herfstdip? Dit helpt!

De temperatuur daalt en het wordt langzaam maar zeker eerder donker. Het komt er toch echt aan: de herfst. Hoewel hij iets minder bekend is dan de winterdip, krijgen ook in de herfst veel jongeren te maken met minder energie en een minder positieve stemming, ofwel: de...

0 reacties

Een reactie versturen